De meest weerzinwekkende bezigheid in de wereld?
Stel je voor dat je een bedrijf hebt.
Je overtreedt geen wetten en het is iets dat je familie al honderden jaren doet. Je hele gemeenschap heeft het gedaan en hele culturen, tradities, muziek, verhalen en kleding zijn er omheen geëvolueerd. Industrieën hebben gedijen op uw producten. Uw product is glutenvrij, bevat geen additieven, heeft een lage koolstofkosten, omvat niet het ploegen en transformeren van het land en geeft ons mooi voedsel dat zowel koningen als gewone mensen aanbidden.
Uw sector is er een waar werknemers het goed kunnen doen, gewoon door vasthoudendheid en hard werken. De aristrocratie en powerbrokers komen er niet in de buurt. Je activiteit is de bron van identiteit voor kustgemeenschappen. Op het werk ben je vrij.
Stel je nu eens voor, dat je wordt gebombardeerd met een beledigend simplistische overdrijving over de impact van je branche, dat de middenklasse besluit je niet te mogen. Ze zien jouw baan als een voor hebzuchtige, voor niets goede skivers, folk die iets voor niets opneemt. Deze mensen zijn meer gearticuleerd dan u, beter af, beter verbonden, talrijker en hebben geen economische link naar uw bedrijf. Als je faalt, heeft dit geen invloed op hen. Sterker nog, ze verdienen meer geld, des te verachtelijker ze je kunnen laten verschijnen. Uitspraken casten over jouw karakter en industrie is een multi-miljoen pond bedrijf. Niet alleen dat, maar hun succes in het belasteren van jou maakt ze zelfvoldaan. Deze mensen maken het zo goed om je er slecht uit te laten zien, want daar worden ze voor betaald, ze kunnen zich goede advocaten en slechte politici veroorloven.
Aan de andere kant wordt u aan het werk betaald. Niet om een pak te dragen en in een kantoor te zitten met een hemd en stropdas in vergadering na ontmoeting, bespreken de nuances van situaties over canapes.
U merkt dat uzelf en uw sector worden uitgehold. Niet door feitenmateriaal, maar door de wilde omzwervingen van mensen die ideologisch worden aangespoord om degenen te vervolgen die van een gemeenschappelijke bron leven.
Als jij dit bent, mijn vriend, ben je een visser. Wees trots. Wees sterk. Wees veilig.
Dr Magnus Johnson is docent Environmental Marine Science bij het Center for Environmental and Marine Sciences , University of Hull. Zijn opvattingen zijn van hemzelf.